
tisdag 22 december 2009
lördag 19 december 2009
Hårda tag på dagens träning!

lördag 12 december 2009
Tunna stället på!
söndag 29 november 2009
Första advent en solskensdag
1. Cykling på bana innomhus, två timmar med det hårda gänget, klockan tio.
2. Spinning tre timmar, Lombardiet runt med tretio HCK:are klockan elva.
3. Eller HCK Race som samlades klockan tio för att köra några timmars distansträning. Borgskalan 12-14. Cyklar utan stänklapp var bannlysta. Tråkig hållning en dag som denna
Efter en hård fredag och lördag med grabbarna i Tyskland så orkade jag inte med något av ovanstående alternativ. Det blev istället en underbar solokörning, en rehabtur i kalasväder. Efter nio mil och tre timmar på sagoligt vackra vägar så kännde jag mig vederkvickt och reparerad
fredag 20 november 2009
2011 års PBP

Det uppstod en spännande diskussion angående kvotering till 2011 års PBP. De 13 länder med högst deltagareantal 2007 kommer att få en begränsad kvot av startplatser. Detta har inte tidigare varit ett problem men intresset för loppet tycks ha ökat explosionsartat. Sverige kommer att tilldelas en startkvot beräknat på antal deltagare 2007. Men kvoten kommer också att påverkas av det totala antalet brevetkilometer som presteras i Sverige under 2010. För dig som vill vara säker på en startlapp kan det vara en klok sak att köra 20, 30 och 40 mils brevetet 2010. Den som har kört ett 40 milsbevet 2010 får nämligen anmäla sig till loppet några veckor tidigare än de som inte har något brevet alls under 2010. Herrarna Bengt Sandborgh och Bege Olsson var ändå bekymrade för att kvalificeringskriterierna inte skulle räcka till. Om det vill sig riktig illa behövs det fler uttagningsvariabler. Och det var här det uppstod en mycket lång och spännande diskussion. Här är några kriterier som föreslogs: Genomfört lopp 2007 pluspoäng, brutet lopp 2007 mindre pluspoäng eller varför inte minuspoäng. Ålder, gammal pluspoäng, Kvinna pluspoäng. Snabbast pluspoäng antal presterade randonneurkilometer 2010 eller varför inte totalt i livet, pluspoäng. Representanterna för randonneurstyrelsen (Sandborg och Olsson) fick det hett om öronen men höll sig kalla och tog klokt nog inte ställning till de många kvalificeringskriterierna som föreslogs.
söndag 8 november 2009
Fika hos Hedbergs
söndag 1 november 2009
Höst eller?
Vi var ca 25 man som gav oss i väg från Klubblokalen idag. 70-80% hade "Vintercykeln" Ofta en hemsnickrad harv med skärmar och stänklappar. Några hade 20 watts lappar. Det var i vart fall den energimängd som jag uppskattade att det krävdes för att dra dem fram genom vinden. Vi var fem man som ville dra på lite och hade lämnat lapparna på hyllan. Efter 9 mil var jag hemma vid dörren igen. Glad över att november startat på ett bra sätt.
tisdag 20 oktober 2009
Cykla i Laos
söndag 18 oktober 2009
Söndagstur med HCK!
lördag 17 oktober 2009
Havsturen
lördag 3 oktober 2009
Så här långt har det varit bra
Förr om åren har jag lagt av så här års för att ägna mig åt att äta och spela schack. Jag har då oftast återhämtat mig lagom till jul. 10 kg tyngre och motiverad till nya krafttag. Mitt mål nu är att behålla min matchvikt på ca 86 kg för att till nästa säsong nå en idealvikt på 81-82 kg. Jag måste alltså fortsätta träningen under hösten. Planen är tre pass i träningstudion per vecka om ca en och tjugo var gång (AT-träning). Ett simpass om en timma och ett löppass. Löpningen brukar alltid resultera i någon skada. I vintras åkte jag på hälseneinflammation femte gången jag sprang. Sedan gäller det att ta vara på fina höstdagar och köra lite distanspass ute.
tisdag 1 september 2009
Chalmeristen cyklar!
Den förste jag kommer att tänka på är Gustaf Dalén som föddes den 30 november 1869. Han växte upp på en bondgård i Stenstorp strax söder om Skövde. Dalén var redan som barn ett universalgeni. Han lagade trasiga redskap, gjorde tekniskt finurliga uppfinningar som fick folk i grannskapet att häpna. En god läromästare tycks han ha haft i sin far som inte heller var tappad bakom en vagn.
När Dalén var i 15 årsåldern fick han upp ögonen för cykeln. Han tyckte att det var den mest effektiva maskin han kunde tänka sig. Att med så ringa kraft uppnå en fantastisk hastighet var något helt nytt och revolutionerande. Dalén satte igång att bygga cyklar. Först en med två lika stora hjul sedan en höghjuling. När Dalén var 17 år gjorde han sina första försök som cyklist. Han fick så småningom upp fart och balans. Under en vådlig tur vurpade han dock in i en stengärdsgård. Styrändan satte sig i Daléns lår och han blev konvalescent under en period. Han arbetade då med att förbättra sina cyklar.
I början av 1892 bestämde sig Dalén för att bli ingenjör. Det fanns en ingenjörsutbildning i Borås som han på sommaren samma år bestämde sig för att åka ner till för en inspektion. Han hade dessförinnan gjort ett hastighetsprov. Detta genom att samtidigt som tåget avgick från Stenstorps station klockan 13.20. ge sig iväg på hojen mot Sörby, en sträcka på tre mil. Provet utföll till Daléns belåtenhet då han kom fram till Sörby station samtidigt som tåget, trots två felkörningar. Resan mellan Stenstorp och Borås var i det närmaste 20 mil tur och retur. Dalén klarade av sina ärenden i staden och var tillbaka i Stenstorp efter ett och ett halvt dygn. Dalén tyckte det var helt fantastiskt.
Gustaf Dalén började aldrig på ingenjörsutbildningen i Borås. Istället hade han fått korn på Chalmers i Göteborg och på hösten 1892 började han på skolan. Gustaf Dalén kom att utvecklas till en av Sveriges främsta uppfinnare och fick nobelpriset i fysik 1912. Ända fram till sin död 1937 var cykeln den mekaniska konstruktion som han beundade mest.
lördag 15 augusti 2009
Polar CS 400
tisdag 11 augusti 2009
Tillbaks på vägen
Söndagsrunda med HCK:
I söndags var det dags för en 14 mila tur med HCK. Vi var ca tretio personer som samlades vid klubblokalen. Som vanligt delades gänget upp i tre fartgrupper 23, 26 och 29 km/h. Visserligen kallades 29-gruppen för ”snabba gruppen” vid uppropet men jag brukar hänga med där utan några större problem och valde min vana trogen den. Andra som vanligtvis väljer 29 gänget valde av någon anledning 26 gruppen. Jag förstod så småningom varför. Killarna drog i väg i en rätt hård fart, vi skulle ju ändå cykla 14 mil. Det var nya bekantskaper för mig i den 10 man starka gruppen. Samtliga grabbar hade rakade ben, var i 30 årsåldern eller yngre och flera av dem körde med i HCK race - Hisingens CKs tävlingssektion. Det var bara att bita i och på släta vägen gick det bra men i backarna sprutade mjölksyran ur öronen på mig medan grabbarna satt och småsnackade. 14 mil med ett snitt på 36,3 och detta kallas distansträning?! Kul men hårt.
Endorfinförgiftad på Gråborundan!
Dagens runda blev Gråboturen. En runda som nästan alltid blir föremål för att attackera gamla rekordkörningar. Den är 56 kilometer men själva attacksträckan eller temposträckan är 43 km. Det innebär att man har några kilometer att värma upp på och några att varva ner på. Kristian och jag hade talat om att ta en lugn tur. Min tanke var därför att undvika Gråbo. Men när vi strålade samman så hade han ändrat sig. Det var tydligen ”perfekta förhållanden för en attack på Gråbo”. Vi har kört denna Gårborunda i säker 12-13 år som partempo och nästan alltid med full fart. Partempo är både roligt och jag tror en bra träningsform. Vi brukar hamna på ett snitt mellan 35 och 36,5, det högre snittet uppnått vid ”perfekta förhållanden". Vi har ofta talat om att det borde gå att köra fortare, Kristian har tillexempel några tempokörningar över tre mil under 45 minuter. Och idag slog vi det gamla rekordet på 36,6 rejält: NYTT REKORD 37,8. Det är kul när gamla gubbbar bryter ny mark!
tisdag 14 juli 2009
Sverigetempot: Riksgränsen - Arvidsjaur
Tågresan till Riksgränsen gick fint men redan på fredagsmorgonen började Kristian känna sig irriterad i halsen. En irritation som övergick i kraftig förkylning under loppets första dygn och som satte stopp för fortsatta äventyr i Arvidsjaur. Kristian var självklart tvungen att bryta för att undvika lunginflammation eller något ännu värre. Jag kände mig förhållandevis fräsch och bröt väl mest av det skälet att jag inte hade lust att fortsätta själv. Hela vårt upplägg gick ut på att vi tillsammans skulle hålla ett ambitiöst tidsschema för att komma fram till Smyghuk på ca 120 timmar. Vi låg trots Kristians förkylning, elak motvind de första 13 milen och en punka i fas med schemat. Jag övervägde att cykla vidare själv men kände mest olust inför tanken – min mentala förberedelse var uppbyggd på idén om ett oavbrutet partempo.
torsdag 9 juli 2009
Sverigetempot!
söndag 5 juli 2009
60-milarn sitter hårt i kroppen.
Men min söta fru backar upp mig ja rent av tror på mig. Och då ångrar jag att jag berättat att loppet också är en tävling. För jag vill inte lida så mycket som krävs för att vara med och fajtas om att komma först till Smygehuk. Tunga namn som Tony Mellsop, Gunnar Ohlanders, och Peter Tonér kommer förmodligen att köra fort om de är i form. Nej bättre är att försöka ta sig i mål någorlunda hel till kropp och själ även om det skulle ta 9 dygn som är maxtiden. Men det är klart om Kristian och jag får igång benen och kan köra inspirerat och om vädret är OK så kanske vi kan klämma oss ner till Smygehuk på under 6 dygn. Vi får se hur det utvecklar sig. På torsdag går tåget och på lördag klockan 06.00 går starten.
1. Ove Nilsson, CK Distans, Malmö 2. Kristian Lindgren, Hisingen CK, Göteborg 3. Mikael Carlsson, Hisingen CK, Göteborg 4. Peter Tonér, CK Distans, Köping 5. Ingmar Nilsson, Trelleborgs CK, Tygelsjö 6. Kalle Abrahamsson, CK Distans, Linköping 7. Staffan Gereonsson, CK Distans, Garphyttan 8. Sven-Erik Olsson, CK Distans, Lund 9. Christian Sommer, CK Distans, Helsingborg 10. Tony Mellsop, CK Distans, Malmö 11. Göran Lundblad, Helsingborg 12. Krister Jönsson, Garphyttan 13. Gunnar Ohlanders, Järvsö
måndag 29 juni 2009
60-milaren
Det var för varmt. Det var för kallt. Det var perfekt.
torsdag 25 juni 2009
Yosemite!
1. Cykeln ska vara så billig som möjligt. Man kör slut på en billig cykel nästan lika fort som man kör slut på en dyr. Spårvagnsspår, trottoarkanter, salt och slask gör ingen skillnad på vad cykeln kostar. En finare cykel är som regel mer attraktiv för tjyven.
2. Jobbcykeln ska ha skärmar.
En annan sak är att jag inte kan fatta hur man kan köpa en cykel så billigt med kvitto och moms och transport från Kina och allt!?
På lördag är det dags för 60-milaren. Charlottenberg t.o.r. Och då råder andra kriterier för val av cykel. Man kan kort säga att det är tvärsemot dem som gäller för jobbcykeln.
måndag 15 juni 2009
Vätternrundan!
När klockan ringer 03.25 så har jag sovit 2-3 timmar. Det är alltid svårt att somna när man ska ut på ett tidigt race. Och ambivalensen från dagen innan finns kvar. Tittar ut genom fönstret. Uppehåll, känns hyggligt varmt. Robotmässigt tar jag beslutet. Tunna stället, lida, göra ont… sub 8. Alternativet är en komfortkörning där sluttiden inte betyder något. Eva, Sofia, Lisa och Kristian vars startid är 40 minuter efter min kommer upp lagom för att önska lycka till. Efter de ömsesidiga varningsord, kör försiktigt och ta det lugnt… ja ni vet, så skildes vi åt.

En servicebil stannar men inte för att hjälpa mig. Nä då! har inte ens en riktig fotpump att bidra med. Efter lite gafflande med dem fixar jag punkan på rekordfart. Väl ute på vägen igen känner jag att rytmen är kvaddad och modet är demoraliserat. Tuggar på i min egen takt. Försöker tänka nytt. Det borde inte vara något problem att slå mitt gamla pers på 8.45. Borde också kunna gå att knäcka cykelkompisen Kristians pers på 8.35. Med ny målbild i sikte går cyklingen lättare. Så småningom kommer också ett nytt gäng som jag hakar på. De sista milen från Medevi och in i mål så får jag soppatorsk. 30 mil på tre liter sportdryck är i minsta laget. Kommer i mål på 8.25 nöjd och besviken på en och samma gång. Sub 8 gubbarna kör in på mellan 7.49 och 8.03.
På kvällen äter vi världens största pizza och alla är jättenöjda med sin körning. Vår gemensamma uppfattning var att årets runda hade varit blöt och lite ruggig men med +vind. Detta bidrog till att alla runt bordet slaget sina personliga rekord rejält.
söndag 31 maj 2009
Konsten att styra med axlarna!
tisdag 26 maj 2009
Intensivträning
söndag 24 maj 2009
HCK samlade 90 pers på söndagsrundan
Måste bara passa på att kort presentera min idol Leo som jag lyckades plåta vid starten på dagens runda. Leo är 73 år och var år 2007 Sveriges genom tiderna äldste startande i Paris-Brest-Paris (tror jag). Han har genomfört loppet tre gånger. Leo är ett unikum. När han för 20 år sedan ramlade ner från en byggnadsställning och slog sönder ryggen hade han knappt suttit på en cykel. Efter lång konvalescens blev han övertalad av en kompis att i rehabsyfte börja cykla. I dag cyklar han KANON.
söndag 17 maj 2009
Skum 30 milare
lördag 9 maj 2009
Dags att komma igång igen
